HOME FOLLOW LOVE DESIGN FB TWITTER INSTA

Tips Diet Tak Beragak.


Ahha. Tetiba pulak aku nak ber tips-tips diet bagai kan. Yelah. Baru seminggu start cuti, berat gua dah naik oih. Tak beragak pulak naiknya. Dah dekat 45 kg dah. Dulu paling tinggi nak area 40 je. Kalau duduk rumah sewa, mengadap nasi putih, telur dadar plus serunding je kerjanya. Bak kata orang tu, hidangan orang pemalaih. *Okay. I agree -.- Memang malaih pun. 

Kalau dah balik rumah tu kau tak payah cerita lah. Order kat mak/mama macam makan kat kedai. Cakap je nak makan apa. Semua dapat. Tapi aku kena melekat jugak lah kat dapur tolong masak. Beragak lah sikit. Takkan tau order je tapi taknak tolong.  Ye dok? Heheh  *Walaupun kadang-kadang kau tak muncul pun kat dapur tu kan Aimi kan? -.-

So, back to the topic. T I P S   D I E T.

(al kisahnya kat sini ada gambar. tapi aku rajin sangat pi usik album kat g+, so semua gambar hilang. mahap)

1. Makan nasi dalam pinggan kecik. Ni kira macam trick diri sendiri lah. Tengok pinggan penuh, automatik kau rasa nasi yang kau ambik tu banyak and mesti nanti jak g habis makan kau rasa kenyang. (*Bercakap ikut pengalaman) Tapi kalau tengok dalam gambar tu aku makan dalam mangkuk kecik. Ala biasa la, nak ajet ajet korea kejap. Hihi. *Mohon baling sebiji dua durian belanda kat muka aku.

2. Makan guna sudu kecik. Kena suap banyak kali nak bagi perabih makanan tu kan? Sure lelama kau penat nak suap. Kira mesti kau fikir banyak dah kau makan ni kan. Yela banyak kali dah suap pun tak habis-habis. Ni kira macam trick tadi jugok. Lepaih tu terus letak tepi sudu and guna tangan. Macam aku. Heheh. Cakap tak serupa bikin. 

Chopstick pun sama. Ajet ajet korea kan. Padahai sampai ke subuh lah woi nak tunggu nasi tu habis kalau kau makan dengan chopstick. Dalam gambar tu sebagai hiasan je, nak bagi naik mood korea dia tu. Korea hape ntah. Lauk pun asam pedas je. Haha.

3. Ha, makan tu biar complete sikit. Ada Carbohydrate (nasi) , Protein (ikan) and sayur. Jangan jadi macam aku. Pergi kedai makan ambik nasik dengan sayur je. Tak caye tanya bebudak rumah aku tu :3 Sayur jangan lupa oi! Ni ambik lauk punya ler banyak, sayur secebis pun tak nampak dalam pinggan tu. Lepaih tu bising la kata kulit hang tak licin, hang yang tak makan sayur. Oppppps :p Sedap je aku mengata orang, aku ni susu (Calcium) pun tak minum. Kalau minum, muntah. *Apakah. Biasalah. Aku kan RARE. Bak kata Adan aku kan exotic -.- Adan, aku mention nama kau dalam ni ADAN. Lol

Lepaih apply diet tak beragak aku tu,
jadi lah cekeding cenggini. LOL. 

Ha tu jela tips diet dari aku yang tak berapa nak kerempeng ni -.- Ni ajaran sesat apa yang aku bagi, aku pun taktau lah. Tak payah lah nak berdiet diet bagai, makan je. Biar berisi, asal bahagia. Ehh. Haha. Toodles

P/s: Tengah stress ni sebenarnya. Kepada yang berkenaan, tolong lah check inbox kau. Sementara aku still reti bersopan ni, please lah. Hidup ni biar beragak sikit kak.

27 comments:

  1. Hahaha. Using korean chopsticks and spoon. xD

    ReplyDelete
  2. muja nak kurus macam aimi,,, tapi mmg takkan menjadi nampaknya,, dah makan pun hobi,, kurus kebenda,, adesss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah kurus kurus mana canatik muja oi. Kena berisi sikit :) Hee

      Delete
  3. Hahaha ! Saya lagi hebat ! Pergi kedai, cedok nasi, cedok ayam. Langsung tak cedok benda lain dah. Kuah pun takde. Asalkan ada ayam, hati ni sudah cukup bahagia XD Yang tips pertama tuh ayah saya amalkan. Tapi kalau sayalah, seminggu je dah fed-up. Selagi perut tak kenyang, selagi tu kerja tak jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bercinta habis dengan ayam. Haha :D

      Delete
    2. hihihi.. sy suka ayat nie ' biar berisi asal bahagia ' XD

      Delete
  4. Replies
    1. Hang dari tadi lagi duk hidup biaq sedap hang tu. Haha

      Delete
  5. 'Biar berisi, asal bahagia ' aku suka ayat ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. A+ kann ayat aku kan kan kan? Baik hang cakap 'kan' jugak. LOL

      Delete
  6. Replies
    1. Haha. Mu takyoh diet. Mu sekeping doh Kun :p

      Delete
  7. perempuan macam tu, asal naik je mesti stress..haha...thanks for sharing.

    ReplyDelete
  8. Bila la nk hbis mkn sudu kecik..hehehehe tp hidangan kt atas tu mmg betul pnya diet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hbis jugak mcm2 mne pn. Jgn rsau ye amir. Haha

      Delete
  9. good luck.. and thanks for the tips..

    ReplyDelete
  10. xdapat nak diet mcm tu.. makan xpuas. hehe

    ReplyDelete
  11. bagus diet tp bdan skrg dh kurus la.. nk gemok sikit pun bdn xnaik lg :)

    p/s: tengs dear..suka design blog tu

    ReplyDelete
  12. waaa. nak diet ehhh.. awak dh kurus la. cantik lagi. hehe. lama tak nyinggah sini. btw masih pink2 lagi. :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...