HOME FOLLOW LOVE DESIGN FB TWITTER INSTA

Little Things


Assalamualaikum. Hello guys. Harini aimi nak share dekat korang semua some little things yang mampu buat people around you (especially strangers) happy and of course korang sendiri happy. Takde mukaddimah dah. Straight to the point terus. Haha. 

“Never get tired of doing little things for others. Sometimes, the smallest things take up the most room in your heart.”

SMILE
On the way nak pegi kelas/ office, bila jumpa strangers senyum. Take up some courage to smile even though kita tak kenal orang tu. Kalau jumpa classmate or lecturer or officemate or sapa sapa yang kita kenal, lagi lah kena senyum tau ^^ But to anyone yang jumpa aimi kat tengah jalan this week or last week and I didn’t smile, I even frown kut, sorry sangat-sangat. Ulcer ini mendera jiwa raga. Sentiasa rasa nak makan orang. Sakit gilaaaaaaaaa.

SHARE
Haritu, I bought a cup of ice cream sebab nya nak soothe my ulcer (Razi, my classmate, cakap ice cream is the best kalau time time ulcer) Sekali time makan ice cream tu, pedih yang amat. So, I pun share my ice cream with Nina, my classmate jugak. And it just makes me really happy to see that lil munchkin enjoying the ice cream so much that my lips curves a smile unconsciously. Awh.

SPEND
Kalau tetengah banyak duit, tak salah kalau sekali sekala belanja your friend makan. Setahun sekali je pun takpe. Muahahahaha.

SALAM
Benda ni selalu sangat buat. Selalu kalau dalam ktm ke, kat mana mana lah. Kalau ada sembang dengan makcik-makcik, bila nak balik lepastu mesti salam. (which aku pun pelik kenapa senang sangat aku ni engage dalam conversation dengan makcik makcik ni. Haha) Even though some of my friend kata bahaya salam orang sembarangan sekarang ni. Doa jelah dalam hati tak kena apa apa. Niat kita dah baik, nak salam orang tua. Insya allah tak ada apa-apa.

GIVE
If korang dalam public transport, dalam bus or ktm, ada pakcik makcik nenek atok or pregnant lady ke, give your sit to them sebab depa lagi memerlukan. Right? Lepaihtu mesti makcik pakcik or atok nenek tu bagi pandangan “wah, ni boleh buat menantu ni” or cucu menantu (what?) Ahah, dak lah. They will definitely say thank you. Benda ni akan buat korang happy. Trust me.

Macam haritu time dalam ktm otw nak g KL. Ada bagi sit dekat sorang aunty cina ni. Dia dengan anak dia. A girl. Dah besar. Then, bila dia nampak satu seat kosong. Cecepat dia suruh aimi duduk (bukan nak bagi dekat anak dia) Haha. Then, I pun duduk ler. Beriya aunty tu suruh ^^

HELP
Kalau nampak ada benda that might be dangerous atas jalan, contohnya kaca or ranting tajam or anything else, tolong alihkan. It’s a good deed. Takpun, tolong orang tua or orang buta or budak kecik lintas jalan. Tolong lah apa apa pun selagi boleh tolong.

HUG (LIKE A BIG BIG HUG)
Give your friend a hug (bagi yang sama jantina) Tak kira lah kawan korang tu rapat ke tak dengan korang. Everyone in this life has our own story. We never know what kind of problem they faced today. So, why not just make them happy by this little thing called hug.


And don't forget to do good things to your parents and family, kalau always buat baik dekat strangers and friends je buat apa kalau tak buat baik dekat family sendiri ye dok ^^
Agak awkward bila guna “aimi”. But then, taknak guna “aku” sebab takut kut kut ada yang lebih tua (21 and above) baca. Karang macam rude pulak ^^

15 comments:

  1. Salam.. Singgah sini sambil baca entry.. Come visit my site http://sayeshukepink.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Moga dengan amalan tips Aimi dapat la menyenangkan hati orang di sekeliling kita...

    ReplyDelete
  3. insyaALLAH. sama2 kita amalkan ye aimi :) akak ni mudah senyum. kadang mudah sengih. hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Baguih lettew mudah sengih. Comey ^^

      Delete
  4. Little thing yang boleh ubah hari jadi lebih baik. Selalunya lepas buat sesuatu yang baik, mesti 1 hari rasa nak senyum je. PUAS

    ReplyDelete
  5. Nice sharing...

    Saya datang ziarah, baca entry dan follow...
    Moga diberkati dan dirahmati Allah selalu... :-)

    ReplyDelete
  6. setuju sangat dgn entri ni. hehe.

    all the best utk final ye! :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...